CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 14 December 2011

Kereta umi Accident part 2

Bismilahirahmannirahim

Selepas tue x sampai lebih kurang 10 minute abg jang dtg dengan kawan2 dyer dengan 3 buah kereta sebelum ayah bdk lelaki itu sampai.

Ayah :Kau nak ganti rugi x,engkau dahlah bla....bla ....bla..

bdk lelaki tu :Pc bagi signal lambat time nak masuk baru nak bagi signal.

Ayah :Oh engkau jgn nak caka tipu erk. kereta yang ada belakang aku blh jer
nampak signal kerta kenari kan tinggi,engaku sebenarnya yang bawak
laju.

bdk lelaki tu :diam jer

Ayah :okey sekarang ini engkau nak ganti x,kalu x aku pergi report polis
kita pergi selesaikan dekat sanalah.

Ayah bdk laki :pergilah report

Ayah :Okey,baik kalu nak selesaikan mcm tue (ayah terus masuk kereta)





Ayah bdk tue terus gi dekat kereta ayah





Ayah bdk laki :Erh bang kita bincang elok2 anak saya baru lesen P

Abg jang :Doh tue tadi bakpe gong sangat = mean berlagak .

Ayah bdk laki :okey sekarang nak berapa,sekarang nie jgk saya pergi keluarkan duit dekat bank.




lepas tue ayah bdk laki bg duit & salam ,minta maaf banyak kali kot




Okey sekarang masalah ini sudah selesai,tapi nak cari pintu yang sama dekat kedai ganti balik pintu kemek itu agak susah lah.Semalam lepas balik kasih dan ayah sama2 survey diinternet & jumpa ada orang jual pintu kenari dibaling kedah.

Kebetulan ayah weekend ini pergi perlis ada urusan disana jadi mudah sikitlah nak beli kereta pintu kenari.Apapun semua yang berlaku menjadi pengajaran bagi kasih sekeluarga.Moga Allah memelihara kasih satu family Amin .

Saturday, 26 November 2011

Nyah kau dari aku


nie kena tanya diri sendiri.

Aduh malas lagi

Perasaan malas mesti ada pada setiap diri manusia ,lebih – lebih lagi dengan bantuan syaitan yang suka mengoda manusia,erm kasih sebenarnya x terkecuali dengan perasaan malas . macam - macam alasan akan dicipta apabila sudah malas misalnya malas nak berjoging ,rasa badan kasih makin lama makin membelon tnggu masa utk pecah jer !! bagi mahasiswa perasaan malas mesti menghantui nak buat assignment,bila berlonggok baru menyesal x buat awal tambah lg dgn projek , malas nak pergi kuliah bila time tidu tambah dengan sejuk bukan main seronok tarik selimut,tp bila duduk rumah mcm2 kerja lah kena buat lbh lg kaum perempuan ,pagi2 kemas rumah,basuh baju (mesin yg basuhkan), jemur kain,angkat kain ,lipat kain ,masak .tp bila dah kawin berlipat ganda lah kerja nya tambah dengan urusan anak2 lg yang nak itu nak ini.tp satu hari tue kasih terbaca satu artikel dkt majalah mana tidak nya tersentap rasa kena atas hidung sendiri,artikel ini mengisahkan bagaimana kita nak menghalau perasaan malas

Haaaaaaaaa yang pertama1:pagi selepas kita solat subuh kita perbaharui niat kita,misalnya*hari nie aku nak jadi yang terbaik dlm sgala hal * hari nie aku nak cari bahan assignment x pun nak siapkan semua assignment ,tp kita mesti yakinlah dgn apa yg kita niat tue,jgn ragu2 pulak dengan niat kita nak siapkan semua assignment ,mcm mustahilnya jer nak siapkan 3 assingment tp kita dah pasang niat insya Allah dgn izin Allah kita boleh siapkan .

Yang kedua 2:kita mesti perang besar dengan perasaan malas,jgn biarkan diri kita dikuasai oleh dengan perasaaan malas, nanti mesti syaitan mesti berpesta jika kita malas kerana syaitan Berjaya membuatkan kita malas


Yang ketiga :tekan butang motivasi dalam diri


Yang ini bergantung atas individu itu sendiri,ada org apabila teringat org tue dikampung yang bersusah payah cari rezeki terus bersemangat,ada org tengok kata – kata motivasi terus semangat,ada org membaca terjemahan Al-Quran yang mengisahkan kisah para nabi terus bersemangat , butang motivasi dlm diri itu bergantung kepada individu itu sendiri utk bersemgat


Yg keempat: doa ,solat ,sabar:rajin2lah diri itu melakukanya .


Sebab Allah kata : “ dan apabila hamba – hamba ku bertanya kepadamu mengenal aku maka,(beritahu kepada mereka sesungguhnya ) aku Allah perkenankan permohonan orang yang berdoa mereka menyahut seruan –ku (dengan mereka beriman kepada-ku supaya mereka sentiasa berada dalam kebenaran ” Al-baqarah:186

Sekadar pengkongsian utk diri yg selalu lupa.

Wednesday, 23 March 2011

Celebration together


tahniah kakak fafa(my romate) kak iman & wang fei











bersama team teslian classmate fafa
















suka tengok meja makan pengantin,simple + comel





sebahagian hantaran yang sempat ambil .simple je kan,tapi nampak eksklusif











Bergambar sebelum pulang
nampak x dekat tangan ika kotak cup cake kami yang tolong buat ari tue.





p/s;terima kasih dekat juju sudi hantar kasih digreen wood gombak.
Balik daripada kenduri ayah datang ambik digreen wood ,esok ayah ada Hari konvokesyen
TNB dibangsar .



Monday, 14 March 2011

B.I.G


Baru selesai KEM BINA INSAN GURU .
macam -macam aktiviti yang dilalui bersama

maaf kasih tidak dapat nak update lama -lama cukuplah gambar ini sebagai kenangan kita bersama

Monday, 7 March 2011

i ♥ u part 1






Remaja hari ini kebanyakannya resah bila belum berpunya. Melihat pasangan lain berdua-duaan ke sana ke mari. Terbit di hatinya keinginan yang sama. Perasaan itu fitrah dan kekal fitrah, suci dan bersih jika disalurkan ke jalan yang halal. Namun, benteng iman yang rapuh menyebabkan ramai pasangan remaja tersasar dalam cinta palsu mereka.

Bagi gadis suci yang belum berpunya, singkirkanlah resah di hatimu. Usah cemburu pada yang palsu dan menipu. Andalah pilihan-pilihan Allah untuk masih mekar terpelihara sehingga tiba pula giliran anda mendapat seruan, yakinlah. Jangan risau jika masih belum berpunya kerana mungkin Allah ingin bagi ketenangan dulu buat anda untuk terus melangkah menggapai cita-cita dan Dia pasti menguji anda sedikit masa lagi. Bersiap-sedialah. Anda pasti dijodohkan. Jika tidak di dunia nun di syurga.

Begitu juga buat pemuda yang belum berpunya, tabahlah dan teruskan berusaha. Memiliki seorang isteri solehah ibarat memiliki dunia dan seisinya. Sudah tentu jalan untuk mendapatkan sesuatu yang istimewa amat berliku dan banyak cabaran. Jangan putus asa. Rasa mulialah dengan usaha yang dicurahkan walaupun pernah mengalami pinangan ditolak. Usah rasa malu dan terhina kerana Allah menilai setiap usaha selagi berjalan di landasan-Nya. Teruskan berusaha! Satu tip memikat yang dikagumi oleh wanita beriman ialah apabila seseorang lelaki pandai memikat ibubapa si gadis sebelum memikat dirinya.

Apa yang memberi faedah kepada orang beriman selepas takwa kepada Allah,kebaikan buatnya ialah isteri yang solehah.” (HR Thobrani).

Dengarlah duhai remaja, bisikanku ini tulus untukmu. Dengarlah pesanku, cinta manusia yang kau damba seringkali mengecewakan. Allah s.w.t. memujukmu di dalam al-Quran, wanita yang baik itu untuk lelaki yang baik, begitulah sebaliknya (rujuk al-Nur: 26). Telah tercatat seungkap nama pasangan di loh mahfuz untukmu. Cuma peribadinya ditentukan oleh sejauh mana ketinggian peribadimu. Allah Maha bijak mengatur yang sepadan, kufu'. Jika kau tekun membaiki peribadi ke jalan yang diredhai, si dia akan terpilih di kalangan orang yang membaiki diri juga.

Remaja beriman, putuskan cintamu dengan segala cinta palsu yang dimurkai Ilahi. Ikatkan hatimu pada cinta agung nan hakiki. Lupakan segala kegundahan. Ubatilah resah di hati. Dekatkan diri pada cinta Ilahi , nescaya cinta pasangan soleh dan solehah turut kau miliki. Senyumlah pada sinar yang menantimu di hadapan.

:: Nukilan Fatimah Syarha Mohd Noordin



Saturday, 5 March 2011

Kerja Part Time


Alhamdulilah,baru selesai urusan pertukaran bilik, macam- macam karenah manusia yang perlu hadapi hari ini.saya terpaksa membuat keputusan tukar bilik sebab bilikyang pertama saya dapat tingkap bilik menghadap hostel lelaki memang x nak lah .Alhamdulilah tadi pergi check sekali lagi di JPM bilik masih kosong di parcel 8 dan terus booking bilik di parcel 8 yang betul menghadap tasik. huhuhu suka sngt Berbalik kepada topik asal kita


Inilah kerja Partime kami.




ha...nielah kotak hadiah nak bg tetamu dalam kotak ini kami nak letak muffin cake,
ini baru siap 200 kotak































V






































V








































ini fafa myromate since sem 2 lagi, cantik x
kami sahaja bantu nak dapat pahala daripada buat yang tidak feadah.
Minggu pertama short sem kelas pun x seberapa nak mula lagi.



Tuesday, 8 February 2011

Seminar baitul muslim ♥♥♥♥



Jom kita sama - sama meriahkan majlis ilmu.

keagungan Cinta "bunga bukan sekuntum kumbang bukan seekor





Program yg berjaya menarik perhatian mahasiswa n mahasiswi Kuis sampai penuh auditorium.Sampaikan kasih buat promotion dekat kawan sekelas kasih,ramai yang macam teruja nak pergi, lebih - lebih lagi ahli panel yang mereka kenal, tahniah kepada siapa yang hadir yang mahu perubahan dalam diri dengan menghadiri majlis -majlis yang berilmu walaupun forum ini tidak dijadikan wajib.Gembira sangat forum kali ini pelbagai bentuk soalan yang ditujukan kepada ahli panel, ramai yang bertanya soalan .Alhamdulilah

p/s;maaf, kasih x dpt nak update lama2 kerana kerja Assingment bertimbun menunggu kasih.