CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 25 June 2012

kenduri kawin

   


gmbr diambil dr FB 
        




Hari bahagia zakirah 

tahniah kirah moga menjadi isteri yang solehah .

anyway kirah mmg cantik dulu mula - mula masuk kuliah first time tengok dyer*masa tue x kenal lg dyer 
wah ! cantiknya perempuan nie .









 K.mudah dgn k.umaina 







Tahniah k.mudah minta maaf sebab sampai lambat dan x sempat nak tolong apa - apa pun,dekat rumah saya pun ada kenduri.Anyway kenduri k.mudah sangat meriah, semua mak cik dan pak cik turun.






 video semasa malam akad nikah ! sangat meriah 






p/s:Catatan ini hanya untuk diri sendiri sahaja sebagai kenangan .














Thursday, 21 June 2012

Hantu



"er hantu ... hantu tue ada dekat situ" , bapa mengacah anak - anak yang leka bermain didalam bilik.anak - anak lari keluar bilik bila disebut "hantu" takut kan hantu..Kesian anak - anak diracuni fikiran untuk takutkan hantu ,padahal anak - anak mungkin belum pernah tengok lagi hantu tetapi diberi bayangan negatif bahkan ibu bapa sendiri yang mengacah anak belum tentu sudah tengok hantu.

Asyik -asyik hantu ,Bagaimana dengan Allah

Awal pendidikan sudah diperkenalkan dengan hantu

"Tidaklah lahir seorang bayi melainkan lahirnya dia itu di atas fitrah.Maka kedua ibu bapanyalah yang menjadikan anak itu Yahudi ,Nasrani atau Majusi ..."(Hadis Riwayat Al- Bukhari dan Muslim )

ibubapa kini begitu kreatif memperkenalkan anak - anak dengan hantu tapi bagaimana pula dengan tanggungjawab memperkenalkan dengan Allah.Jangan dirosakkan kesediaan anak - anak untuk mengimani Allah oleh ibu bapa sendiri digantikan dengan hantu .

Kan best kalau begini

 "Abi ,cikgu cakap,orang yang ingat Allah itu power.Syaitan tak dapat kalahkan dia .
"Eer....Abi takut Allah !kan lebih sedap dan fitrah bunyi tue.

Maka binalah kepercayaan anak - anak dengan kepada Allah sebagai tuhan dengan memupuk keyakinan mereka.Sesungguhnya  ,sikap ibu bapa yang lebih banyak menyebut hantu berbanding Allah kepada anak - anak kecil ,adalah perbuatan yang mendorong anak itu kepada yahudi,nasrani juga majusi.





p/s:Itulah penting memilih bakal ayah untuk anak - anak saya yang mempunyai kefahaman akidah tinggi  supaya anak - anak saya tidak terpesong akidah nanti.

Friday, 15 June 2012

Impian



Subhanallah







                                    x salahkan kalau kita memasang impian 

                                  insyAllah akan kesana jugak suatu hari nanti 
    
teruja mendengar cerita daripada kawan - kawan yang baru sahaja menunaikan umrah disana.


Thursday, 7 June 2012

Doa yang tidak dimakbulkan



Assalamuailaikum 

tentu hati kita sedihkan kalu apa yang kita minat ,hajat yang ditunggu selama ini tidak dapat 
TAPI tertentu ada hikmahnya kalu kita tidak dapat benda yang kita hajati .





















'ketahuilah sesungguhnya Allah tidak memakbulkan doa yang datang dari hati yang lalai '
(riwayat al-hakim dan at-tirmizi yg menghasankannya) 




Dan tertentunya saya tidak mahu doa yang terungkap ini dari hati alpa dan semestinya saya memaksudkannya dan saya mesti bersungguh - sungguh.

Wednesday, 6 June 2012

Tersentuh

Assalamuialaikum 


Hari ini ada  tertengok 1 video wardina  safiyah dekat you tube  begitu menghayati surah Al-Hasyr ayat 18-24  sampai menangis, tapi  begitulah apabila kita membaca Al-quran sekali dengan tafsir dan menghayati.
Inilah yang kita mahukan baca Al-quran dengan menghayati bukan sekadar baca dan esok baca lagi tanpa serap masuk dalam hati dan ambik pengajaran .






S.Al-Hasyr

18.Wahai orang - orang yang beriman ! Bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap orang memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat) dan bertakwalah kepada Allah.Sungguh Allah mahateliti terhadapa apa yang kamu kerjakan.

19.Dan jangalah kamu seperti orang - orang yang lupa kepada Allah sehingga menjadikan mereka lupa akan diri sendiri .Mereka itulah orang - orang yang fasik.

20.Tidak sama para penghuni syurga , para penghuni syurga itulah orang - orang yang memperoleh kemenangan.

21.Sekiranya kami turunkan Al-Qur'an ini kepasa sebuah gunung pasti kamu akan lihatnya tunduk terpecah belah disebabkan takut kepada Allah.Dan perumpamaan - perumpamaan itu kami buat untuk manusia agar mereka berpikir.

22.Dialah Allah ,tidak ada tuhan selain Dia.Mengetahui yang ghaib dan yang nyata .Dialah yang Maha pengasih dan maha penyayang.

23.Dialah Allah tidak ada tuhan selain Dia.Maharaja yang maharaja yang suci ,yang mahasejahtera yang menjaga keamanan , pemelihara keselamatan ,yang mahaperkasa,yang maha mahakuasa , yang memiliki segala keagungan , mahasuci Allah dari apa yang mereka persekutukan.

24.Dialah Allah yang menciptakan , yang mengadakan yang membentuk rupa ,dia memiliki nama - nama yang indah .Apa yang di langit dan dibumi bertasbih kepada-Nya .Dan dialah yang maha perkasa ,mahabijaksana.





Moga Allah bukakan  hati - hati kita menjadi manusia yang lebih baik ....













p/s :Sangat suka dengan penampilan Wardina safiyah yang sekarang .Moga k.wardina terus kekal dalam medan ini.

Mabruk untuk coursemate

Barakallah alaikum 
Buat Courseate yang melangsungkan perkhawinan cuti sekolah baru nie.














yang pertama Bie Azhar 


dengar cerita lepas nie nak duduk dekat terengganu .












yang kedua 
k.la (kawan 1 kelas ) rindu kot dekat k.la 
Maaf x dapat datang time kenduri ari tue,tp memang nak pergi sangat kot kalu x de apa - apa hal.













yang ke tiga k.bibah 
yang nie paling terkejut ,sebab x sangka k.habibah kawin seawal macam nie heheheh











apapun tahniah semua moga dapat membina mahligai rumah tangga dengan bahagia dan cepat timang anak yer .x sabar nak tengok anak - anak korang .














Dan terima hadiah nie yang x seberapa .
Tekan clik n play sendiri tau

 By       Irfan makki  'mabrouk'










Sebagaimana telah kita ketahui bersama,bahawa syaitan adalah musuh nyata manusia.Para syaitan selalu berusaha menjerumuskan manusia ke lembah dosa.Dan salah satu perangkap syaitan paling ampuh adalah menggiring manusia untuk mendekati perbuatan zina.Itulah sebabnya jika ada manusia yang berkhawin pada usia muda,syitan menangis ,kerana pernikahan merupakan pelindungan paling kuat bagi manusia dari melakukan dosa besar yakni Zina.






p/S :
1.Sry t'ambik gmbr korng kat fb tanpa kebenaran .
2.kepada sakinah n Ida nanti kalu korang khawin jangan lupa bagitahu tau





Tuesday, 5 June 2012

bas rosak

                           Asalamuailakum


Minggu lepas saya pergi  ke Batu Pahat, Johor nak pergi rumah my kakak  naik bas Trans dengan adik saya .24 hour bagi saya x cukup,saya  last minute nak bertolak  baru saya kemas barang nak pergi JHr.dari awal pagi bangun pagi solat ,siap diri, kemas rumah , pergi meting kat sekolah  lepas tue balik  time  tengahari  ambik ayah kat rumah hantar pergi workshop kereta tup ..tup ayah kata kereta dah okey x yah hantar kereta  kat workshop , then gi ambik adik kat  UMT pergi pejabat imigesen trg  buat pasport,dan sesungguhnya kami buat pasport cepat sngt lebih kurang pkul 2.lbh kami sampai dlm pukul 3 lbh siap pastu dyer kata datang balik dalam pukul 4.15 utk ambik pasport ,jd oleh sebab kami memang lapar  x sempat makan lagi dr pg  ,jd pergi  makan dulu dkt restoran dekat2 pejabat imigresen ,  balik rumah dkt ptg dah ,lepas tue pakat dgn ayah kait buah mempelam apple utk kakak saya.

Lebih kurang pukul 8.30 mlm sy bertolak dr k.trg ,mula - mula  sy & adik agak  excited skit sbb anggapan saya bas trans baru 2 tingkat nie okeylah  drp bas trans 1 tingkat  yg lama, tp perasaan sy x lama sebab bila bas sampai dikuantan ,bas berhenti ditepi jalan lebih kurang pukul 1.00 pagi,driver bas cakap ekon bas rosak,driver bas cuba mintak bantuan daripada trans kuantan ,tp x dapat ,perjalanan diteruskan .cuba bayangkan daripada kuantan sampai ke batu pahat bas x de ekon ,panas tue mmg x leh nak ckplah ,berkongsi udara daripada tingkap dekat driver sebelah kiri n kanan ,bas pulak 2 tingkap memang udara x sampai kat tingkap atas nie yg mana penumpang lbh ramai kat bhgian atas  .Ramai penumpang cakap sesak nafas lah,ada yg girl dah buka tudung ,daripada yg bawak selimut bagai lipat -lipat balik masuk dalam beg .










keadaan saya memang sesak nafas ,hanya Allah shja  yang tahu .bila sampai di batu pahat lebih kurang pukul 6.30 pagi berhenti kejap solat subuh,then terus call kakak mintak ambik kat masjid simpang lima walaupun driver bas akan hantar ke stesen bas x snggup ddk lama2 dlm bas  , memang perjalanan kali ini memang lama bagi saya .dan tertentulah lepas nie ini kali terakhir saya naik bas Trans.hampir 11 jam perjalanan

*paling lama pun naik bas 12 jam masa tu daripada k.trg ke kajang itu pun sebab traffic jem musim raya.
* bagi saya pengurusan bas trans agak rumit & t****