CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 27 May 2012

Suamiku seorang Ustaz

Assalamuailaikum 

HAri ini pergi kedai buku semata - mata nak cari novel suami ku seorang ustaz,sebab ramai orang cakap novel nie best ....cari - cari dekat kedai pustaka seri intan x ada.kemain mintak adik tolong cari buku.takut termiss x jumpa .






semalam saya punya semangat nak baca novel nie sampai cari kat internet akhirnya bolehlah baca separuh isi  novel nie ,boleh baca dekat sini  http://www.penulisan2u.my/tag/suami-aku-ustaz/ 











oleh kerana x dapat buku yang saya nak,teringat janji dengan adik bongsu nak bagi hadiah dekat dyer if dyer boleh habiskan buku ini 



siap buat soalan kuiz dengan adik drp kisah sirah nie 

Me  :Soalan 1.Siapa yang angkat pintu gerbang kubu naim yang dikatakan kukuh itu dan hanya boleh    
       diangkat 10 orang.
Adik :Ali Bin Abi Talib 

Me:Soalan 2 
      Siapa yang memusuhi Rasulullah secara diam - diam?
Adik: Abdullah Bin Ubai 


Wah  ! tahniah Adik tapik springlah  k.elah bagi hadiah buku nie 

Moga menjadi anak soleh dan 
Mampu buktikan kamu boleh 

Nah  



lepas tue saya saje bagi tambah hadiah buku lain jenis penyiasatan,dulu zaman - zaman kecil saya memang suka buku jenis penyiasatan sampai sanggup pinjam dekat perpustakaan sekolah sampai 5 buah .









lepas itu umi hadiahkan saya buku nie sempena hari lahir saya baru nie,kalu tahun lepas umi belikan saya buku nie 
                                                 
kiranya nie sambungan dyerlah 









asal buku nie 3,tapi digabungkan menjadi satu,siapa yang nak buat hantaran boleh lah beli buku macam yang atas nie .














lepas itu , saya saje beli buku 2 kat atas nie untuk tambah koleksi .



pernah kawan saya tgk rumah saya penuh dengan buku,diorang cakap best nya dekat rumah ada perpustakan sendiri,sebab rumah diorang x ada pun perpustakaan sendiri  ,sememangnya family saya suka membaca,setiap tahun mesti tambah rak buku & setiap bilik mesti ada perpustakaan sendiri.


Dan umi  pantang ada pesta buku mesti ajak kami beli buku ,kalau boleh satu kedai dyer nak angkut sekali.
P/S:Bacalah buku ^^ 








Saturday, 19 May 2012

Hari - HAri


Kalau kita buka internet laman apa yang kita pergi dulu 

Jawapan ada pada anda.


TApi 




Buka FB je, post yang sentiasa ada adalah fasal 'lelaki soleh untuk perempuan soleh'.
Ataupun 'perempuan soleh untuk lelaki soleh'. Setiap hari, status nikah dan cinta lelaki perempuan yang banyak mendominasi dinding-dinding FB.






Memangnya, dengan cara beginikah minda kita bisa berkembang, sih?
Hari-harian postingnya nikah-nikah aja.
"Wah, nikmatnya pacaran setelah nikah."
"Cinta sebelum nikah ada atau tidak?"








Al-Quran udah habis ditadabburi? Tafsirnya udah difahami? Ilmu usul fiqh udah dikaji?
Memangnya bekal apa mahu dibawa dalam rumah tanggannya nanti, kalau hari-harian sibuk posting nikah-nikah aja sampai terlupa mahu mengkaji dan membaca?





new nephew again





Nie dyer anak saudara saya yang ke 7 rasa nya baru berusia 9 hari .selamat datang Quratun Ain bT Mohammad Mahjan Tsaqfi ke keluarga Abdullah .sekarang cucu toki dan tok mi dah ada 3 boy dan 4 girl. Anyway gambar nie ketika Ain baru berusia 1 hari ,nampak perbezaan warna muka dan tangan Ain .






masa sambut besdy mak jang 




nie pulak kakak Ain (Khaulah Amanina) ,minta maaf yer sayang mak jang terpaksa pisahkan kamu  untuk beberapa hari dengan adik kamu,sebab khaulah suka sangat kacau adik.




nak pakai baju adiklah 
nak tidur sekali dengan adiklah 
nak tidurkan adiklah 




sabar yer adik Ain  kecil lagi ,nanti adik Ain dah besar sikit baru boleh main masak - masak,main anak patung 







p/s
* suka sangat tengok gambar nie khaulah nak tiru mak jang makan dengan garfu dengan sudu.sopan santun betul .







Friday, 18 May 2012

Peip ....piep






SOLAT itu kena FULL time 
Bukan Part time 
Bukan Sometime 
Bukan No Time 
Kalau boleh ,buatlah over Time 






^ ^ 

Displin diri itu penting untuk menjadi a GOOD MUSLIMAH 










First time sambut Hari Guru

Assalamuailaikum Semua    ^^ 


Btw nie gambar sambut hari guru tahun lepas sebagai guru pratikal  ,tahun nie sekolah saya sambut hari guru  lambat sikit selepas budak- budak nie  habis exam .Tapi yang kelakar time sambut hari guru kitaorang baru beberapa hari daftar diri sebagai guru pratikal dan belum start mengajar diorang lagi.Tapi adalah sekali , dua masuk kelas ganti cikgu yang tak dapat masuk kelas tapi tak mengajar pun just perkenalkan diri jer macam sesi ta'aruf dgn pelajar - pelajar .

















Nie kek Guru tahun lepas,tahun nie dapat mcm2 jenis kek sampai x larat nak makan .








dengan guru - guru sekolah agama kampung pasir baru,acara dewan ,awal - awal cikgu pratikal kalah dengan cikgu lama ,segan kot nak berebut kerusi depan budak - budak.Cikgu syamimi yang dapat bertahan lama .tahniah lah cikgu syamimi.











Acara anyaman ketupat yang ini ,cikgu pratikal x masuk, x reti nak buat,  maklumlah cikgu kalu raya beli yang siap terus .









Cikgu pratikal suka acara luar ,manyak menang sebab lumba lari memang orang muda menang hihi







dapat jgk hadiah,baru 2 hari sekolah .




tapi tahun nie siap pihak sekolah buat surat lagi  jangan bagi hadiah pada guru ,sebab  tidak mahu kes pelajar memaksa ibu bapa belikan hadiah untuk guru .Tp ada jgak yang bagi hadiah :P



P/s:untuk ustazah  Puan SHamimi n  ustazah eeda selamat hari guru ^^

 Untuk rakan seperjuangan selamat hari guru untuk

Ustazah sakinah
Ustazah Rahani
Ustazah Diela
Ustazah Tengku
Ustazah Farhan.
Ustazah Nabila
Ustazah Humaira

dan yang lain2 x tersebut  nama

moga tabah, dan sabar dalam mendidik pelajar ,walaupun teruk macam mana pun perangai pelajar kita sayangilah mereka ,jangan terlalu mengharapkan perubahan mereka terus ,tapi pandanglah mereka 20 tahun akan datang dan doakan lah mereka menjadi orang yang berjaya dan berguna untuk masyarakat .


^^ 

Tuesday, 15 May 2012

konvo #1#






Alhamdulilah...Alhamdulillah 
 tadi tgk senarai nama yg tersenarai utk konvo tahun
cheack ..check nama saya tersenarai x sabar nak konvo bulan 7 nie ...nak jumpa kawan - kawan yang dah lama berpisah.


p/s;Untuk k.ina n mimi nama kita dekat bolehlah duduk dekat - dekat time konvo nanti ^ ^ 



Reunion Cousin

Assalamuailaikum w.b.t 

Ari tue keluar jalan - jalan dengan cousin,niat sebenarnya nak belanja cousin Hafizi yang tolong buatkan design banner,tag nama, untuk 1 program yang saya anjurkan dan sebab dah lama x jumpa cousin2 so kitaorang makan steamboat kat Bb2 seafood garden area gong badak dekat sangat dengan UNIZA dan UMT .........









Pesanan kalau nak makan steamboat pastikan perut betul- betul lapar sebab kitaorang makan x habis pun ;( 
keesokan pun pagi + tengahari kitaorang x makan sebab masih kenyang makan steamboat .






kami ^^ 








first time kot keluar dengan cousin ,kalau time kecik malu - malu nak cakap,tapi bila dah besar semua orang nak cakap sampai kena cakap pulak "dengarlah cerita aku pulak"       pulak dah .haish 



Monday, 7 May 2012

salahkan menolak pinangan lelaki soleh



pinangan Abu Bakar r.a ditolak Umar r.a juga ditolak
dan beberapa sahabat ayahanda Rasul .Juga ditolak
kerana hati Fatimah memilih Ali r.a walau iman Abu Bakar tiada bandinganya
Jadi,tidak salah Wanita menolak pinangan ,meskipun dari orang soleh2.
Dia juga berhak memilih .....calon pasangan hidupnya...... asal iman didepan ...kan

Saturday, 5 May 2012

Like fahter like Son

Seorang lelaki datang datang menghadap Amirul Mukminin,Umar Al-Khattab.Ia melaporkan kepada Rasulullah tentang kedurhakaan anaknya.Khalifah Umar lanatas memanggil anak yang dikatakan derhaka itu dan mengingatkannya terhadap bahaya derhaka kepada orang tuanya,anak itu mengatakan .

"wahai Amirul mukminin ,tidakkah seorang anak yang mempunyai  hak yang harus ditunaikan oleh orang tuanya ?"   "Ya'" jawab khalifah .Apakah itu?" tanya anak itu.Khalifah menjawab, Ayah wajib memilihkan ibu yang baik buat anak - anaknya, memberi nama yang baik dan mengajarinya Al-Quran." Lantas sang anak menjawab, Wahai Amirul Mukminin .Tidak satupun dari tiga perkara yang ditunaikan ayahku.Ibuku Majusi ,namaku Ja'lan , dan aku tidak pernah diajarkan membaca Al-Quran ."

Umar Bin Khattab lalu menoleh kepada ayah dari anak dan mengatakan, " Anda datang mengadukan kedurhakaan anakmu, ternyata ANda telah mendurhakainya sebelum ia mendurhakaimu .Anda telah berlaku tidka baik terhadapnya sebelum ia berlaku tidak baiak kepada Anda."

Tadi terbaca sirah yang cukup pendek dalam buku Cinta di rumah Hasan Al- Banna, tersentuh dengan kisah sirah yang cukup pendek ini. Bagaimana  kita bakal menjadi seorang Ibu dan Ayah perlu memilih pasangan yang terbaik untuk anak - anak kita.kadang - kadang kita sering melihat  manusia  sekarang hendak berubah diri selepas kahwin bagi saya ini satu kesilapan. Persediaan menjadi seorang ibu dan ayah adalah sebelum kahwin.

Misalnya kita dahulu suka cakap perkara yang kotor,dan terbawa - bawa sampai kahwin dan didengar oleh anak - anak kita yang kecil, tidak mustahil suatu hari nanti anak kita turut sama cakap perkara yang kotor terhadap kita.Aduh mesti pedih ,mendengarnya.

Kekadang bagi seorang gadis sering disuruh oleh ibu kita melakukan kerja - kerja rumah tangga, dan pasti perasaan malas menghantui kita.Sebenarnya kita harus menerimanya dengan berlapang dada kerana ibu kita mahu kita berlatih membuat kerja -kerja rumah tangga, namun jika kita terus bermalas sampai  keanak pasti kita boleh fikirkan keadaan rumah kita ketika itu.

Jadi sebelum kahwin pastikan persediaan bekalan ilmu cukup bagaimana menghadapi rumah tangga terutama dan yang utama ketika berkomunikasi dengan anak - anak.


p/s ;Tercari buku Tarbiyatul Awlad karangan sh Abdullah Nasih Ulwan