CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, 26 October 2012

Salam Baitullah

Salam hari raya Aidiladha buat semua umat Islam yang sambut hari raya Aidiladha,jugak buat Umi ayah yang sekarang berada dibumi Arafah menunaikan haji rukun Islam yang ke lima.Moga diberikan haji mabru dan juga kesihatan yang baik .






.

umi & ayah 



tapi bila saya nak sampai dekat sana .kadang - kadang bila dengar lagu haji tetiba mengalir air mata ,hati nie macam meronta - ronta sangat nak pergi
* jadi tetamu Allah
*nak ziarah makam Rasullulah

dan tahun ini saya sambut hari raya Adiladha hanya berempat bersama  adik - adik saya.Abang & kakak semua x dapat balik ,Bangun pagi dah kelam kabut masak  untuk adik - adik.masak yang sangat mudah dan simple iaitu sphattegi cheese ,tapi x sampai tengah hari dah habis licin.sedap ler tue .Dan terima kasih kepada mak cik - mak cik  yang hantar makanan macam - macam jenis ketupat,lemang dan nasi dagang memang kami adik beradik x kebulur lah .




adik bongsu 11 years old 








betulkan tudung adik terlebih dahulu .







kami bertiga 





salam adiladha 




p/s :
1.3Minggu lagi umi ayah nak balik 
2.Jom  doakan saya dapat pergi umrah Ramadhan tahun depan .


dengar tau

Saturday, 20 October 2012

Allah sentuhlah hati kami ini

   Bila hati tersentuh ,waktu paling indah untuk mengadu kepada Rabb.
   Sentuhlah hati kami Ya Allah! semoga hati kami sentiasa basah mengingatimu!

   

Saturday, 13 October 2012

3 Kali Fatimah tolak lamaran


Ini saya kongsi 1 sirah yang saya ambil daripada 1 blog sahabat saya mengisahkan Fatimah puteri nabi Muhammad Saw yang pernah menolak 3 lamaran daripada pemuda yang hebat sebab dyer sudah jatuh cinta dekat seseorang .



♥Ali Bin Abi talib waktu itu ingin melamar Fatimah, puteri nabi Muhammad SAW. Tapi karena dia tidak mempunyai wang untuk membeli mahar, maka ia membatalkan niat itu. Ali segera berhijrah untuk bekerja dan mengumpulkan wang. Pada saat Ali sedang bekerja keras, ia mendengar khabar kalau Abu Bakar ternyata melamar Fatimah. Wah, bagaimana agaknya perasaan Ali, wanita yang sudah dia inginkan dilamar oleh seseorang yang ilmu agama nya lebih hebat dari dia. Tetapii Ali tetap bekerja dengan giat. Lalu setelah beberapa lama Ali mendengar kabar kalau lamaran Abu Bakar kepada Fatimah ditolak. Ali terpegun dan sedikit bergembira tentunya, kata Ali 

“waah, saya masih punya kesempatan ”.

 Setelah mendengar khabar itu, Ali bekerja lebih giat lagi agar cepat mengumpulkan uang dan segera melamar Fatimah. Tapi tak lama setelah itu, Ali mendengar khabar kalau Umar Bin Khatab melamar Fatimah. Wah, sekali lagi Ali mendahulukan orang lain, bagaimana perasaanya? Tapi tak berapa lama Ali mendengar kalau lamaran Umar bin Khatab ditolak. betapa senangnya Ali, mendengar kabar itu.

 Tapi tak lama kesenangan itu kembali pudar Karena terdengar khabar lagi, ternyata Usman bin Affan melamar Fatimah. ini sudah yang ketiga kalinya, kata Ali

 “mungkin kali ini diterima. Kalaulah Usman tidak melamar Fatimah secepat ini, InsyaAllah tidak lama lagi saya akan melamar Fatimah, tapi , apa hendak dikata , adakah mahu mengalah Dan sekali lagi, tidak berapa lama dari itu, khabar ditolaknya lamaran Usman bin Affan pun terdengar lagi, betapa bahagianya Ali. Semangat Ali untuk melamar Fatimah pun berkobar lagi, dan semangat itu didukung oleh sahabat2 Ali. Kata sahabat nya

 “pergilah Ali, lamar Fatimah sekarang, tunggu apa lagi?? kamu kan sudah bekerja keras selama ini, kamu juga sudah mengumpulkan harta dan cukup untuk membeli mahar. tunggu apa lagi??? Tunggu yang ke4 kalinya??? baik cepat!!!” Dengan segera Ali memeberanikan diri untuk menghadap ke Nabi Muhammad S.W.T dengan tujuan melamar Fatimah, dan sahabat2 nak tau??? 


LAMARANNYA DITERIMA!!! 

Oh rupanya : ternyata memang dari dulu Fatimah sudah mempunyai perasaan dengan Ali dan menunggu Ali untuk melamarnya. Begitu juga dengan Ali, dari dulu dia juga sudah mempunyai perasaan dengan Fatimah,. Tapi mereka berdua sabar menyembunyikan perasaan itu sampai saat nya tiba, sampai saatnya ijab Kabul disahkan . Wah..wah.. mereka hebat yaaa (harus kita contohi, sahabat-sahabat ). Walaupun Ali sudah merasakan kekecewaan 3 kali mendahulukan orang lain, akhirnya kekecewaan itu terbayar juga. Yup, sekali lagi, kata-kata ini pasti akan muncul dalam benak sahabat2 

 “Jodoh memang tidak kemana” ,

dari cerita itu, lebih memperjelas lagi kan bahwa “Cinta itu, mengambil kesempatan , atau mempersilakan yang lain” Cinta adalah hal fitrah yang tentu saja dimiliki oleh setiap orang,namun bagaimanakah membingkai perasaan tersebut agar bukan Cinta yang mengendalikan Diri kita, Tetapi Diri kita yang mengendalikan Cinta. Mungkin cukup sulit menemukan teladan dalam hal tersebut disekitar kita saat ini. Walaupun bukan tidak ada.. barangkali, kita saja yang tidak mengetahuinya. 


Dan inilah kisah dari Khalifah ke-4, Suami dari Putri kesayangan Rasulullah tentang membingkai perasaan dan Bertanggung jawab akan perasaan tersebut “Bukan janj-janji” Dan ’Ali pun menikahi Fathimah. Dengan menggadaikan baju besinya. Dengan rumah yang semula ingin disumbangkan sahabat2nya tapi Nabi berkeras agar ia membayar bakinya Itu hutang. Dengan keberanian untuk mengorbankan cintanya bagi Abu Bakr, ’Umar, dan Fathimah. Dengan keberanian untuk menikah. Sekarang. Bukan janji-janji dan nanti-nanti. ’Ali adalah gentleman sejati., “Laa fatan illa ‘Aliyyan! Tak ada pemuda kecuali Ali!” Inilah jalan cinta para pejuang. Jalan yang mempertemukan cinta dan semua perasaan dengan tanggungjawab. Dan di sini, cinta tak pernah meminta untuk menanti. Seperti ’Ali. Ia mempersilakan. Atau mengambil kesempatan.

 Yang pertama adalah pengorbanan. Yang kedua adalah keberanian. Dan ternyata tak kurang juga yang dilakukan oleh Putri Sang Nabi, dalam suatu riwayat dikisahkan bahwa suatu hari (setelah mereka menikah) Fathimah berkata kepada ‘Ali,

 “Maafkan aku, karena sebelum menikah denganmu. Aku pernah satu kali merasakan jatuh cinta pada seorang pemuda” ‘Ali terkejut dan berkata,

 “kalau begitu mengapa engkau mau menikah denganku? dan Siapakah pemuda itu” Sambil tersenyum Fathimah berkata,

 “Ya, karana pemuda itu adalah Dirimu” 

 Ayahanda yang penyayang terus merenung puterinya dengan pandangan kasih sayang,

 "Puteriku, maukah engkau kuajarkan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kau pinta itu?" "Tentu sekali ya Rasulullah," jawab Siti Fatimah kegirangan. Rasulullah s.a.w. bersabda, "Jibril telah mengajarku beberapa kalimah. Setiap kali selesai sembahyang, hendaklah membaca 'Subhanallah' sepuluh kali, 'Alhamdulillah' sepuluh kali dan 'Allahu Akbar' sepuluh kali. Kemudian ketika hendak tidur baca 'Subhanallah', 'Alhamdulillah' dan 'Allahu Akbar' ini sebanyak tiga puluh tiga kali."

 Ternyata amalan itu telah memberi kesan kepada Siti Fatimah. Semua kerja rumah dapat dilaksanakan dengan mudah dan sempurna meskipun tanpa pembantu rumah. Itulah hadiah istimewa dari Allah buat hamba-hamba yang hatinya sentiasa mengingatiNya. Cerita ini adalah dikisahkan menurut penceritaan yang mudah untuk difahami,insyaAllah tegurlah ana jika ada yang tidak benar... "Jika kamu memelihara dirimu daripada sesuatu perkara yang haram kerana allah diatas wanita kesukaanmu kerana banyak bersabar ,

 insyaAllah hanya dengan izin Allah akan menghalalkannya kepada mu atas kesabaranmu kerana Allah"♥




oops ! gambar nie tiada mengena saja .Moga mereka berbahagia Amin ~ comel gambar nie 

Pelajar sentiasa melihat contoh didepan .

Salam ...

tetiba saya rasa nak kongi 1 kisah yang agak lucu bila saya kenangkan balik pengalaman menjadi seorang guru.

time tue tengahari pelajar - pelajar saya  dengan berdisiplin beratur untuk mengambil makanan.1 Barisan pelajar lelaki dan 1 barisan pelajar perempuan.Dan kalau guru biasalah ada tempat guru sendiri untuk makan,waktu tue  sangat lapar sebab saya tak makan pagi ,saya mengambil  buah sambil makan berdiri ..tetiba

pelajar 1: cikgu khalilah makan berdiri x baiklah
saya      : oops ! minta maaf cikgu terlupa padaha buah epal x masuk mulut  ( cepat - cepat cari 1 benda
               yang boleh cover balik)
             



saya cari kerusi terus duduk ~ lepas tue ambil nasi ceduk lauk tertentu terus makan





pelajar 2 : cikgu khalilah x baca doa pun makan
saya       : aish cikgu dah baca doalah dalam hati ~ tapi saya x cakap macam tuelah dekat pelajar saya sebab  
                saya tahu diorang masih budak lagi .saya pun baca doa makan secara  kuat bagi meraikan diorang
                tegur saya  dan bagi diorang dengar bahawa saya baca doa .ADUYAI MACAM - MACAM

















kan dah kena .nie setiap hari time perhimpunan cikgu  duk pesan pok pek ..pok pek kat depan setiap pelajar kalau nak makan mesti duduk ,dan baca doa sebelum makan .kali nie  dush ..dush ..dush kena atas batang hidung sendiri.



cantikan kantin sekolah berwarna - warni ^ ^


Wednesday, 10 October 2012

sanah helwa sista

Hari nie besday satu - satunya kakak saya yang ada dan yang saya sayang  ~  Tahniah k.dah Moga selepas ini dimurahkan rezeki ,dan impian awak nak jadi seorang pensyarah menjadi kenyataan .









time my sista tunang tahun 2009 












time akad nikah 2010 










time sambut menantu my sista n her husband 










and now she has the handsome  boy Akif Zharfan ~ september 2012










cepatnya masa berlalu ,dulu zaman semua anak dara lebih - lebih lagi time cuti sekolah  selalu guling - guling atas katil sambil buat gossip dan ceciter macam - macam then bila gelak kuat - kuat ayah pasti marah.

~ sungguh sangat rindu zaman dulu .Sebab sekarang sangat susah nak berjumpa.




saya kena tipu

Pengalaman yang lalu mengajar kita supaya lebih berhati - hati .




2 hari lepas saya dapat sms untuk datang interview sambung belajar daripada upu ,dan menjadi teka - teki bagi saya + pelik **** sbb $%$% 
dan hari ini bila saya pergi interview itu saya rasa seolah - olah saya ditipu.dan saya siap mintak cuti lagi hari ini semata - mata untuk interview tue.


tapi saya percaya dengan kata - kata ini cuma perlu berusaha lagi 

Apabila Kita REDHA Pada Sesuatu Yang Mengecewakan HATI Kita, Maka Percayalah ALLAH Akan Menggantikan Kekecewaan Itu Dengan Sesuatu Yang Tidak Di Sangka...








Friday, 5 October 2012

Tangki Air kereta kering

Baru - baru nie hantar umi Ayah pergi Haji ,alhamdulilah umi ayah naik di Airport sultan Mahmud bukan DiKLIA dan memudahkan kami adik beradik untuk menghantar Umi Ayah.Lebih kurang 4 buah kereta bertolak,jadi kami adik- beradik berbincang untuk breakfast dirumah mak saudara kami digong badak.Terima kasih mak sue sediakan breafast yang super duper sedap.Ada nasi lemak ayam goreng ,spagheti slurpp sedap lah pulak .



Waktu dirumah mak saudara abang saya minta tukar kereta jadi saya terpaksa bawak kereta lain.Baru keluar 3 minit keluar rumah mak su tetiba saya tengok temperature kereta naik .Aduh mula risau sikit sebab jalan semakin jem dah lah dalam kereta penuh dengan anak saudara kecil + mak saudara + k.ipar  tetapi saya cuba cool sebab jarak antara rumah mak su dengan airport dalam 500 meter.Aduh masa nie lah kereta buat hal.Saya nampak kereta abang saya pergi sebelah kiri tempat turunkan jemaah haji .

lepas tue kereta abang & kakak saya yang lain menghala sebelah kanan tempat parking .Time nak cari parking dahlah jalan jem jalan macam  semut saya tengok temperature hampir merah terus saya matikan enjin takut lah jugak tetiba enjin kereta meletup dahlah ramai budak - budak dalam kereta.Asap mula berkepul dekat enjin saya mintak adik saya duduk sebelah panggil kakak saya duduk dihadapan tolong  tengok  kereta saya.

Alhamdulilah kereta belakang tak bising ..kakak saya cuba start balik kereta dan  letak kereta ditempat double  parking  .Saya pulak terus call my abang beritahu situasi keadaan sebenar dan mintak diorang jangan beritahu umi ayah tak nak bagi mereka risau.

Kebetulan ada petugas yang sediakan makanan untuk waris keluarga yang menghantar jemaah haji  tawarkan diri untuk jaga kereta sementara nak bagi enjin kereta sejuk.Alhamdulilah ada orang sudi tolong.Lepas salam ,cium ,peluk dan menangis umi ayah ,kami adik beradik pergi ditempat lokasi kejadian.Bila buka bonet rupa - rupanya 2 tangki air kering memang patut pun enjin berasap, alhmadulilah penyakit tidak berjakit  ke bahagian komponen yang lain.Kalau tidak beratus duit melayang .Fuh! 

penat menunggu kereta siap dibaiki 

p/s - lepas ini kena pastikan kereta berada keadaan baik sebelum berjalan.


baru seminggu mereka berangkat 

One big family


my Family 
I wonder why you and me fight each other
Don’t you see the similarities between us?
Take a minute and see yourself in the mirror
You look like me: those eyes, lips – you can’

Have you thought about
Why we look the same?
Why we feel the same?
Don’t tell me it’s by chance


Oh, you’re my brother
You’re my sister
We’re one big family
Oh, you’re my brother
You’re my sister
Just one big family

It doesn’t matter if you live far away from me
You feel I feel, you bleed I bleed, you cry and I cry
We sleep and dream
Sometimes we’re sad, sometimes we’re happy
You breathe I breathe
We love, walk, talk and we smile

I care about you
And I wish you could realise
There’s no difference between us two
We’re part of one family
No matter how far you are
And even if we don’t know each other
Oh, you and me, me and you, we are one