CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 30 April 2012

surat kepada Wanita Pendidik Generasi Muda




Assalamualaikum wa rahmatullah wa barakatuh.Kami merenungi diri tentang banyaknya pertanyaan.

Dari manakah lahirnya para pemimpin dan para mujahid ?
Dari manakah lahirnya ulama para da'i dan kaum intelektual ?
Dari manakah lahirnya tokoh - tokoh dan orang yang mampu mendaki gunung - ganang ?

Siapakah yang mendidik mereka?
Siapakah yang mengajar ,membimbing dan membina pertubuhan mereka?

Sesungguhnya dia itu adalah Anda wahai ibu,penjaga benteng pertahanan rumah tangga muslim!

Sufyan ats-Tsauri adalah Amirul mukminin dalam hadis dan merupakan salah seorang mazhab fiqih yang diikuti.Al-Auza'i pernah berkata tentang dirinya ; "Tidak terisa orang yang disepakati umat atas keredhaan mereka selain sufyan ."

Siapakah yang menyebabkan sufyan mencapai posisi yang sangat tinggi diantara manusia ?Iman Ahmad rahimullah meriwayatkan dengan sanad waki'.Dia berkata bahawa ibu sufyan itu berkata pada sufyan ."Wahai anakku carilah ilmu .Aku akan menyediakan kamu dengan hasil tenunanku."

Ibunya berkerja dan menyediakan bantuan agar sufyan meluangkan waktunya untuk mencari ilmu.Ibunya selalu mencari waktu yang tepat untuk memberikan pesan dan nasihat kepada anaknya.Pada suatu kesempatan ibunya berkata kepadanya:Wahai anakku,jika kamu menulis sepuluh huruf ,maka perhatikanlah ,apakah kamu melihat bertambahnya takut kepada Allah ,kesabaranmu dan ketenangan dalam dirimu?Jika kamu tidak melihat hal tersebut ,maka ketahuilah ,bahawa sepuluh huruf itu membahayakan kamu dan tidak bermanfaat bagi kamu."

Wahai pendidik yang mulis.
Dari manakah lahirnya orang - orang yang berbuat maksiat , angkuh , sombong?
Dari manakah lahirnya para pencuri dan para pembunuh?
Dari manakah lahirnya pemuda yang suka mabuk - mabuk,menghisap ganja ,morfin dan dadah?

Siapakah yang mendidik , mengajar dan membimbing mereka ?

Sesungguhnya dia itu adalah Anda, wahai wanita penjaga benteng rumah tangga!

Dengan demikian ,jika anda menengakkkan kewajiban dan menjaga amanah serta tidak tidur untuk mengamati putera - puteri Anda dan membimbing serta menasihati mereka kepada segala kebaikan ,maka (dengan izin Allah dan taufik Allah) ,sesungguhnya hal itu dengan izin dan taufik Allah merupakan sebab kebaikan manusia.

Sebaliknya.jika wanita yang berperanan sebagai pendidik itu berpaling dari perananya atau bermalas - malasan bahkan mensia- siakannya secara total sebagimana terjadi pada sebahagian para ibu (semoga Allah memperbaiki mereka) hal itu akan menyebabkan tumbuhnya generasi yang sakit , lemah serta kurus dalam agama , ilmu dan kebudayaannya.

^^

new nephew





ada gaya seorg ibu mithali x ..hehhehe
alo baby kenapa comel sngt nie



Assalamualaikum , baby welcome to my family alhmdulilah semalam kakak yati dah selamat lahir anak dyer yang kedua ,tahniah










orang kata muka baby nie sama dengan muka humaira time kecik- kecik dulu tapi mok jang sebenarnya x ingat dah muka humaira macam mana


اللهم فيق في الدين وعلمة التاويل



tetiba rindu dekat mujahid,nanti nak balik rumah dyer ,hampir seminggu duduk dengan mok jang ,rindu dengan kelateh dyer bila orang cakap dkat dyer

sayang mujahid lepas tue dyer balas sayang kakak .memang muda sokmo lah mak cik panggil kakak ^^





kakak doakan (ceh perasaan muda ) semoga anak - anak mokjang jadi anak yang soleh dan solehah ,taat kedua ibu bapa dan menjagi orang yang berguna untuk masyarakat dan biar orang boleh tupe kat kita.

Friday, 20 April 2012

Jatuh cinta






Akhwat Jatuh Cinta??







Tak ada yang aneh, mereka juga 
adalah manusia...

Bukankah cinta adalah fitrah manusia???
Tak pantaskah akhwat jatuh cinta???

Mereka juga punya hati dan rasa...


Tapi tahukah kalian betapa berbedanya mereka saat cinta seorang lelaki menyapa hatinya???
Tak ada senyum bahagia, tak ada rona malu di wajah, tak ada buncah suka di dada...

Namun sebaliknya.. .

Ketika Akhwat Jatuh Cinta...

Yang mereka rasakan adalah penyesalan yang amat sangat, atas sebuah hijab yang tersingkap.. .
Ketika lelaki yang tak halal baginya, bergelayut dalam alam fiki
rannya, yang mereka rasakan adalah ketakutan yang begitu besar akan cinta yang tak suci lagi...

Ketika rasa rindu mulai merekah di hatinya, yang mereka rasakan adalah kesedihan yang tak terperih akan sbuah asa yang tak semestinya…

Tak ada senyum bahagia, tak ada rona malu…
Yang ada adalah malam-malam yang dipenuhi air mata penyesalan atas cinta-Nya yang ternodai…
Yang ada adalah kegelisahan, karena rasa yang salah
arah…
Yang ada adalah penderitaan akan hati yang mulai sakit…

Ketika Akhwat Jatuh Cinta…

Bukan harapan untuk bertemu yang mereka nantikan, tapi yang ada adalah rasa ingin menghindar dan menjauh dari orang tersebut…

Tak ada kata-kata cinta dan rayuan…

Yang ada adalah kekhawatiran yang amat sangat, akan hati yang mulai merindukan lelaki yang belum halal atau bahkan tak akan pernah halal baginya…

Ketika mereka jatuh cinta, maka perhatikanlah, kegelisahan di hatinya yang tak mampu lagi memberikan ketenangan di wajahnya yang dulu teduh…


Mereka akan terus berusaha mematikan rasa itu bagaimanapun caranya…
Bahkan kendati dia harus menghilang, maka itu pun akan mereka lakukan...

Alangka kasihannya jika akhwat jatuh cinta…
Karena yang ada adalah penderitaan…

Tapi ukhti…

Sunday, 15 April 2012

Apa khabar iman kita hari Ini ? Sihat


kehidupan kita seharian seperti roda, awal-
awal pagi bersiap pergi bekerja balik hari hampir senja dalam kepenatan,
namun fikirkan kita hari ini , apakah amalan seharian kita lakukan pada hari ini sudah cukup bekalan kita untuk dibawa dan dihitung di
akhirat nanti.
Solat 5 waktu pada hari ini khusyukkah kita?
Baca Al-quran sudah ke belum jika kalau sudah adakah kita menghayati makna dan maksud dengan betul
adakah kita hari ini sudah berdoa

mminta keampunan daripada Allah ataupun kita berasa diri kita hebat tidak perlu meminta,
Kehidupan kita semakin menghampiri kematian.

Ayuh pemuda pemudi sekalian jangan biarkan diri anda hanyut dibawa arus,bangkitlah gunakan masa yang ada dengan manfaat.






Lirik Forgive me Maher Zain

Lagu baru daripada Maher Zain sangat best..

Setiap liriknya membawa makna,kalu betol- betol menghayati mesti nak nangis,lagu forgive me sngt dekat dengan hati.tp kalu baca Al-Quran sampai nangis kan best .


I’m about to lose the battle and cross the line
I’m about to make another mistake
And even though I try to stay away
Everything around me keeps dragging me in
I can’t help thinking to myself
What if my time would end today, today, today?
Can I guarantee that I will get another chance
Before it’s too late, too late, too late

[Chorus]
Forgive me
My heart is so full of regret
Forgive me
Now is the right time for me to repent, repent, repent

Am I out of my mind?
What did I do? Oh, I feel so bad!
And every time I try to start all over again
My shame comes back to haunt me
I’m trying hard to walk away
But temptation is surrounding me, surrounding me
I wish that I could find the strength to change my life
Before it’s too late, too late, too late

Repeat chorus

I know O Allah You’re the Most-Forgiving
And that You’ve promised to
Always be there when I call upon You
So now I’m standing here
Ashamed of all the mistakes I’ve committed
Please don’t turn me away
And hear my prayer when I ask You to

Saturday, 14 April 2012

Bosan Facebook


Ramai dikalangan kita gunakan facebook sebagai medium dakwah.Id adalah satu uslub yang berkesan.tapi cuba tengok balik niat kita.

Nak bagi orang like atau Allah like? kalau nak bagi ramai orang like,share dan komen nescaya habis punah - ranah amalan kita.

Saje nak kongsi dengan awak - awak semua,terambik daripada blog seseorang.

#1. Post status nak bagi orang terasa/sarcasm. Yang ni memang berjaya menambat perhatian sebab just imagine kalo anda terbaca status orang then tiba tiba ade satu perasaan timbul, 'aku ke?'. Kalo perasaan itu hadir, maksudnya orang itu sedang menggunakan pendekatan sarcasm dalam statusnya. Yang paling tak menahan, yang dok sarcastic ni ape bijak beno, dah tahu kawan ekau ade dalam friend list, ape motif status nak bagi orang terasa. Mazmumah betol. Munafik pun ade. Sibuk dok nak cari salah orang, salah sendiri tak dibaiki. Alahai. Tahukah kamu bila status sarcastic anda keluar syaitan sedang melompat lompat kegirangan sebab anda telah menjadi hamba emosi padanya? Hmmmm. Nauzubillah. Pastu pung pang pung pang bergaduh. 'Ko dah pehal nak sebuk sarcastic dengan aku.', 'Eh terasa ke?'. Eh terasa ke ni merupakan jawapan paling tak cerdik. Ah gaduh la korang. Jadi hamba Facebook, bawak perpecahan. Kang elok kalo ditegurnya nya secara direct dengan inbox Facebook. Pakai otak anak anak sekalian. Post status yang sarcastic jadi hamba syaitan emotionally. Ingat.

#2. Post yang emo. Motif? Ini bercakap berdasarkan pengalaman. Hobi dulu suka bercakap dengan wall Facebook bila sedih. Nak buat macam mana, kita tak der kawan. Sob sob. Lawak apa nih anak anak? Sedih consult facebook. Ce bukak Al Quran ke, ambik wuduk ke, solat dan bertenang dulu ke? Sebenarnya yang emo ni kadang kadang dieorang memang sedih. So beware ye kawan kawan kalo ada dalam friend list, tanya lah dieorang apa masalah nya dan jadi pendengar yang baik. Terfikir jugak, dulu sedih cakap kat Facebook kan dah kantoikan diri sendiri bahawa diri ini tak kuat. Muslim mesti kuat. So sila transferkan status status emo anda kedalam doa. Doa senjata mukmin. Ingat.

#3. Post yang takabbur, riak dan segala yang terlibat dengan show off. 'Oh hari ni husband I nak beli kereta baru, Omaigod', 'minggu depan nak pergi London, gembiranyewwwww'. Pang! Sambil aku membaca status status begini, terbit rasa iri hati. Tak memasal share dosa. Yang tu dosa dengki, yang ni dosa riak. Mazmumah lagiiiii. Mak aih, apebenda Facebook nih? Medan dosakah? Ini pun bercakap berdasarkan pengalaman. Aku rasa kalau gembira ada cara lain untuk avoid dari ditulis seperti ingin menunjuk nunjuk. Contoh, 'Alhamdulillah dapat juga suami belikan kereta baru, rezeki dari Allah. Semoga hidup dipermudahkan kejalan Allah dengan kereta baru.' ATAU Rezeki dapat bertandang ke London, semoga Allah memberkati perjalanan pergi dan balik.' Kan manis bukan? Bijak berbahasa pun boleh kurangkan dosa online. Ingat.

#3. Post pasal... Ala kitew dah gumuk, mencinyeww nengok pipi montel montel nieww. Oi oi oi ni memang mengundang dari diremove. T.T Nak cakap pipi dah gemuk dagu berlapis pun cakap la dengan cermin dalam bilik. Cermin tempat menilik dan mengira jerawat bukan wall Facebook. Lagi lah yang update macam ni biasanya kaum hawa. Apakah dosaku ya Allah ter - melihat gambar wanita sebesar alam yang sedang menggemokkan pipinya dengan status nya : Kitew makin gemokkk >.<. Bukak News Feed pun dah tak senang. Saya bukan apa awak, tanak awak bertambah dosa, mengheret abang, ayah masuk neraka sekali. Nauzubillah. Kalo lelaki dok sibuk jugak upload gambar update pasal jerawat, ah pelik beno tu, ye dak? Kih kih. Rasa macam pernah buat dulu. Insaf -.-

#4. Post dan update pasal politik. Oh yang ni fokus pada lelaki. Kemain update pasal politik. Segala benda orang buat salah. Bagi laptop free pun salah, naikkan cukai pun salah, harga rokok naik pun bising. Kang datang bala negara kena bom kang baru nak senyap. Tung tang tung tang dok bising pasal politik ni daftar mengundi belom, paling penting solat, baca Al Quran ke tak? Tu tu aurat tu, seluar pendek dah tutup? Hukum hudud punya isu tadak pulak bising tanda sokong. Tolak hukum hudud, menafikan Al Quran. Ye dak? pape pun lu pikir la sendiri. Tak arif lagi nak komen panjang panjang pasal politik.

#5. Post romeo, tak pun juliet (special case). Rukun bercinta, harus menerima blah blah... OR cinta itu bukan pada nama... sambung lah sendiri. In simple word, jenis yang post status pasal cintan cintun. Dua possibility, sama ada pemilik Facebook tersebut single dan tengah mencari ataupun sedang hangat dilamun cinta. Penuh kat newsfeed, lima minit sekali ada orang ingatkan pasal cinta cinta. Sweetnyewwwww abam. Abam jom kita mencintai agama? Hihi. Kalau tenaga cinta itu dialihkan pada agama, qawiy dah jadinya. InshaAllah daie yang hebat. Ke guanne? InshaAllah. Kalau sayang pada pasangan sama samalah kita menjaga maruah, message kan ade. tapi bercinta tak digalakkan. Huhu. Ingatan untuk diri sendiri juga T.T

#6. Status teka teki. Ini bukan status tanya pasal teka teki ye anak anak. Haha. Ini berkenaan dengan pengguna facebook yang sangat misteri. Hobinya suka post status yang random berkenaan sesuatu dan meninggalkan tanda soal yang besar dikepala pembaca. Contoh: 'Adakah aku harus teruskan dengan permainan ini?' ATAU 'Siapa yang aku patut pilih? ya Allah bantulah hambaMu ini. Huhu.' Haaaaaa yang ni lepas aku baca mesti dalam hati aku jawab permainan mende? Main nyorok nyorok kewww? Euw euw. Status macam ni ada unsur unsur drama sikit. Kalo baca aku mesti rasa penulis status dalam dilema. Kesian die. Consult Allah awak. Bukan wall facebook. Kadang kadang komen je, 'Pilih ape ni? Nak makan tengah hari lauk ape ke? Duh'. Berat beno dilemanya macam tengah menerajui negara. Hebat.

#7. Jenis Facebooker yang negatif. Ini memang special edition. Segala benda nak negatif. Status die pun penuh dengan aura negatif. Kita yang membaca pun terus hilang mood satu hari jadi negatif. Kakak, sungguh seelok elok berita itu berita gembira, seolok elok rupa itu ketika senyum. Dalam Facebook pun kena positif, optimistik. Suka baca quote positif yang dipost oleh kawan kawan yang lain. Kadang kadang sangat moving and uplifting mat salleh kata. Boleh jugak memujuk hati yang tengah berduka lara. Simpan tenga negatif kakak dalam tempayan pastu buang kelaut. Kutip iman dan taqwa ganti inshaAllah hari anda makin positif! Haiya Haiya! :)

>#8. Kita apa yang kita share. Reality check. Hari tu satu hari tak bukak Facebook sebab berpuluh orang dok share gambar baby kena kelar. Senangnya kita membuka aib orang lain. Untuk pengajaran tu betol tapi tak payah la gambar yang gedabak sekali. Serius, aku sendiri tak sanggup nak lihat apetah lagi tekan butang share. Aku selalu terpikir, macam mana ape cerita yang kita share, mengundang celaan, hinaan dan cacian masyarakat tu one day jadi kat kita. Senang cite bayangkanlah ibu bapa anda atau keluarga anda yang jadi tumpuan masyarakat. Pahit bukan duggan sebegitu. Nauzubillah. Tutup aib orang, Allah tutup aib kita. Senang :) Kadang kadang terkejut jugak dok share pasal penyakit kelamin lah, nak bela anjinglah. Ingat masyarkat Facebook yang lain sedang menilai disaat anda memaparkan apa yang anda share. Hihi. Paling penting pandangan Allah tu yang kita nak. Pandangn mulia. Amin



Friday, 13 April 2012

JPJ + Budak2 kurang adab.




Hari ini kebetulan pergi ziarah kak na (cousin) yg baru meninggal suami + ibu dyer serentak meninggal dunia dalam bulan yag sama,jadi sy bwak lah my abg + kakak Ipar pergi ziarah sebab diorg x kenal lg rumah k.na ,kami prgi dgn 2 buah kereta ,1 sy bawk 1 lg abg sy follow dr blkg,
tp yg paling sy x suka time driver dr traffic light simpang tok ku smpai padang midin,mat2 motor yg terlalu ramai,smpai kereta2 yg ada x blh bawak laju disebabkan mat motor2 nie,tetiba dlm berapa minit mat2 motor jd makin ramai,rupa2nya kat depan ada sekatan JPJ ,tp yg sy tahu setiap kali weekend mmg selaku ada sekatan JPJ dekat kawasan nie .



Mat motor nie saje buat sakit hati JPJ kumpul ramai smpai jem motor bkn kereta yg byk ,diorg main pusing2 nak sakit hatikan JPJ smapi JPJ kejar diorg ,waktu tue rasa sngt seronok sbb x pernah tgk + takut terlanggar mat motor yg jatuh motor .smpai JPJ terpaksa kejar dorg lawan arus kereta.last2 1 motor jatuh tp tuan motor dyer entah lari ke mana .....tp JPJ mesti dpt cari punyalah dgn hanya no plat.
Bila kena mcm nie kalu x berubah lg x tahu lah



Tapi hati nie rasa sedih dgn melihat masyarakat skrg dgn undang2 yg ada x mampu menjadikan mereka berubah menjadi baik .sbb dgn saman yg dikenakan mreka blh bayar dan buat lg kena lg saman blh bayar lepas tue buat lg ,tp yg kita mahukan bukan duit tetapi sikap yg berubah...aduhai masyarakat.Dimana silapnya kalau bukan didikan drp keluarga.so get ready now

Thursday, 12 April 2012

Dosa

wahai Tuhanku yang esa
Bila kenangkan Qahar - Mu
Rasa gerun dihatiku kerana takutkan seksa - mu Hamba -Mu rasa berputus asa
siapakah lagi dapat bersihkan diri?
Dari segala dosa yang memburu
setiap hari setiap ketika
Tika mengenang ghafar - mu
Putus asa tiada lagi,semangatku pulih semula
Harapanku subur kembali
Ujian menimpa menekan di jiwa
Tak sanggup meneruskan perjuanganku
Mehnah -MU itu menghapus dosaku.

Mengganti hukuman-mu diakhirat.
Pada waktu mengenang rahmat-Mu
Terasa diri kurang bersyukur
Pada -Mu harus ku memohon
Moga syukurku bertambah

Moga syukurku bertambah
Alngkah sukarnya mendiidk nafsuku
Yang tidak melihat kebenaran -Mu
Ya Allah Tuhanku
Bantulah Hamba-Mu dalam mendidik jiwaku ini.

By :Ummu hani

Tuesday, 10 April 2012

Kenapa perlu kawin




Walimah merupakan bertujuan membentuk keluarga dan memperkembangkan Zuriat.Islam mendorong umatnya untuk walimah

Dalam hadith menerangkan:
Wahai pemuda! barangsiapa yang mampu walimah, maka hendaklah dia berkahwin. Kerana dengan berkahwin itu akan menundukkan pandangan, memelihara kehormatannya, barangsiapa yang tidak mampu, maka hendaklah dia berpuasa, kerana puasa itu perisai baginya.

keduanya: Walimah bertujuan utk kita memperoleh keturunan yang sah, membina rumah tangga bahagi dan keluarga yang soleh.
Dalam sebuah hadith diterangkan:
Seorng wanita yang cepat melahirkan anak lebih dikasihi Allah SWT dari seorang wanita cantik yang mandul. Sesungguhnya aku merasa bangga kerana jumlah kamu yang banyak pada hari kiamat.

Noorah


Penulis Buku Ummu Hani Kagum dengan penulisan beliau http://ummuhani.com


Alhamdulilah akhirnya dapat jugak baca buku Noorah, itu pun pinjam buku daripada cikha (mak saudara) mimi my little cousin belikan hadiah utk mama dyer pandai .

Alkisahnya dah 2 kali hampir nak beli buku Noorah namun time tue Allah x bagi .

first time tue ada program Pewaris kat bandar kuala terengganu n sebagai urusetia mestilah kena pantau perjalanan program ,tp yang x bestnya x ingat hdk bawak duit,second time masa kat Jalan Tar KL ,rampang mata nak beli buku kalu boleh nak angkut 1 kedai tapi Allah masih jugak tidak mengizinkan.

Bagi saya buku Noorah nie saya bagi markah 9/10 ,sangat menginsafkan diri ...supaya menjadi betul - betul seorang mukmin.Cerita bagaimana kesungguhan noorah dalam memeluk islam ,merantau mengutip ilmu semata - mata hendak mengenal Islam.walaupun saat dia mula mengenal Islam,ujian datang dengan seribu wajah.

Peristiwa penculikan anak- anaknya menjadi mimpi ngeri.4 tahun dia nanar tanpa anak - anak .Suatu ketika dia ingin membuang resah yang mengulit jiwa lalu dia mengadu pada-nya.Jika anak - anak memang ditakdirkan tidak bersamaku lagi aku redha nya Allah.Aku serahkan segalanya pada-mu.Engkaulah maha mengetahui yang terbaik untuk anak - anak ku dan juga diri ku.

Hanya setelah lafaz redha itu diucapkan barulah berita mengenai anak - anaknya muncul satu persatu hingga akhbar The Irish Mirror di Ireland membantunya .Pertemuan kembali dengan anak - anaknya bagai hadiah Allah yang besar selepas dia mengucap kalimah syahadah.

P/S :Buku ini sangat laris sampai nak beli buku ini di kedai Banggol Kuala terengganu hanya tinggal 1 sahaja lagi itupun x sempat nak ambik sebab ada orang sudah membelinya beberapa minit sebelum saya sampai.

Monday, 9 April 2012

Berhadapan dengan pelajar yang bermasalah.

Sebagai seorang guru perkara yang paling merisaukan adalah pelajar yang bermasalah terutama pelajar yang bermasalah dalam akhlak tingkah laku, kini saya melihat realiti zaman sekarang guru lebih cenderung memikirkan masalah pelajar dalam akademik berbanding dalam akhlak.

ya! saya x kata masalah pelajar dalam akademik tidak perlu kuatir ,namun jika kita analisis lebih terperinci buat apa kita mendidik pelajar untuk cemerlang dalam akademik same time ada masalah dalam akhlak.If saya bagi pilihan kepada anda yang mana satu pilihan pelajar yang baik bagi anda.

a.Pelajar yang cemerlang tp akhlak teruk

b.Pelajar yang sederhana tp akhlak yang baik.

jawapan terletak kepada anda.namun sebagai seorang guru / pendidik seharusnya membaiki akhlak pelajar kita terlebih dahulu sebelum baiki akademik...

Kita seharusnya ingat pelajar kita adalah bakal pewaris untuk masa hadapan.



Berapa tips yang boleh saya kongsikan dengan anda ialah bagaimana kita hendak menyelesaikan masalah pelajar .

1.Berbincang dengan ibu bapa pelajar.
Ibu bapa haruslah memberi kerjasama dalam mendidik anak - anaknya,ibu bapa hendaklah mengesan pergerakan yang tidak sihat dikalangan anak - anaknya.Balik sekolah pukul berapa .siapa nama kawan nya,dimana kawannya tinggal,apa aktiviti anak - anak selepas waktu persekolah.

saya ingin ceritakan seorang ibu pelajar saya ialah ,beliau telah kematian suami,namun beliau masih berusaha menghantar anaknya ke sekolah kami walaupun sekolah itu sekolah agama swasta ,daripada pandangan saya beliau bukanlah seorang yang bergaji besar,tidak pernah saya melihat beliau menghantar anaknya dengan kereta tetapi hanya dengan motosikal berbanding dengan pelajar saya lain dihantar oleh ibu bapanya yang berkereta mewah bahkan bertukar - tukar lagi .apa yang saya kagum beliau amat menitik beratkan pelajaran agama anaknya selepas waktu persekolah sekitar pukul 4,namun kebiasannya beliau ambil anaknya pukul 5 beliau hantar anaknya ketempat mengaji (baca Al-quran) malam pulak anaknya mengaji dengan beliau,kesannya anaknya cepat boleh membaca Al-Quran ,belajar dan akhlak pun terjaga.Pendidikan awal adalah perlu bermula dengan al-Quran dan mengenal Allah.

Mencegah lebih awal adalah yang terbaik.

2.Next tips akan datang.